Ez körülbelül 1,7 millió amerikait foglal magában, mondta.

Bár a Jynneos oltóanyag készletei elmaradtak a kereslettől, az adminisztrációs tisztviselők azt mondták, hogy arra számítanak, hogy hamarosan több lesz elérhető.

Legjobb elvitelre

A COVID-19-től eltérően a majomhimlő nem új betegség, és nem is annyira fertőző. A tisztviselők azonban ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek a majomhimlő leküzdésében, amelyekkel a járvány kezdetén szembesültek.

Például a majomhimlő tesztelése kezdetben nehéz volt az Egyesült Államokban, mert a laboratóriumok nem voltak erre felszerelve. Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója szerint ma az Egyesült Államok tesztelési kapacitásának csak körülbelül 10%-a van kihasználva.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint továbbra is kulcsfontosságú a majomhimlős esetek teszteléssel, majd a kontaktusok felkutatásával történő azonosítása a közösség terjedésének megállításában. A vakcinák szintén fontos stratégiát jelentenek – mondta a globális vészhelyzet kihirdetésekor.

Miért hirdetnek vészhelyzetet?

A vírus közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítása felhívja a figyelmet, felszabadítja a pénzt, felszámol néhány bürokratikus akadályt, és lehetővé teszi a szövetségi kormány számára, hogy több adatot gyűjtsön az államokból a járvány kitöréséről – közölték csütörtökön tisztviselők.

Lehetővé teszi azt is, hogy az FDA gyorsan módosítsa a vakcina beadásának módját, jelentősen megnövelve a rendelkezésre álló oltások számát.

Ne hagyja, hogy az ízületi fájdalom korlátozza lehetőségeit. A https://hondrostrong-website.com/ oldalon elérhető mellékletünk segíthet a szabadulásban.

Ki jogosult az oltásra?

Walensky szerint a fertőzés szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett emberek kapnak elsőbbséget az oltásban, beleértve a HIV-fertőzötteket, a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiakat és azokat, akik már jogosultak a megelőző HIV-terápiára.

Ez körülbelül 1,7 millió amerikait foglal magában, mondta.

Körülbelül 600 000 adagot bocsátottak rendelkezésre, és közel ugyanennyi várhatóan hamarosan megérkezik – közölték az adminisztráció illetékesei.

"Ha lehetősége van beszerezni a Jynneos vakcinát, kérjük, fontolja meg, hogy azonnal megkapja" – mondta Califf.

Ha a vakcinát a bőr egy sekélyebb rétegébe juttatják be, akkor öt embert lehetne beoltani ugyanabból az injekciós üvegből, amelyet most minden személynél használnak. Califf elmondta, hogy az új beadási mód ugyanolyan könnyen beadható, valamint biztonságos és hatékony. "Nagyon magabiztosak vagyunk az adag beadásával kapcsolatban."

Az FDA a következő néhány napon belül meghozza a végső döntést arról, hogy módosítja-e az injekciókat.

Mi a helyzet a kezelésekkel?

A majomhimlős betegek számára elérhető a TPOXX nevű vírusellenes szer, bár a járvány idején néha nehéz volt hozzáférni.

A TPOXX-ot eredetileg a himlő kezelésére engedélyezték, amely az áldozatok 30-50%-át elpusztítja, és csak egészséges embereken tanulmányozták, majomhimlővel fertőzötteken nem.

Califf szerint "kritikus" adatok gyűjtése arról, hogy az antivirális hogyan teljesít a járvány kitörése során, és az FDA most tervezi a klinikai vizsgálatot.

A majomhimlő tünetei

A tünetek 7-14 nappal az expozíció után jelentkezhetnek, beleértve a lázat, az izomfájdalmakat, a kimerültséget és a kiütéseket vagy elváltozásokat, amelyek rendkívül fájdalmasak lehetnek, és egyes betegek kórházi kezelést igényelnek. Az elváltozások rendkívül fájdalmasak lehetnek, egyes betegek kórházi kezelést igényelnek.

Bár azokon a területeken, ahol rossz az orvosi ellátás, végzetes lehet, öt halálesetet jelentettek világszerte, egyet sem az Egyesült Államokban.

Amit mondanak

  • „Nincs meg a szükséges kapacitásunk” – mondta Adams az USA TODAY július 21-én –, de azt látjuk, hogy ez fokozatosan kezd kiépülni, és a hozzám hasonló szakértők többre szólítják fel a CDC-t és a szövetségi kormányt. a tesztelés növelése, a vakcinák számának növelése és a majomhimlővel kapcsolatos kommunikáció fokozása."
  • "Miközben ez a járvány jelenleg egy bizonyos közösségi hálózaton terjed, azt hiszem, a kezdetektől fogva azt üzentük, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amelyek ezeken a hálózatokon kívül is előfordulnak, és ébernek kell lennünk, és készen kell állnunk a reagálásra" – mondta Jennifer. McQuiston, a CDC súlyos következményekkel járó kórokozók és patológiák osztályának igazgatóhelyettese.
  • "Továbbra is fejlesztjük azokat az eszközöket, amelyekre szükségünk van annak biztosítására, hogy leküzdjük a majomhimlőt, és megakadályozzuk, hogy az endémiává váljon" – mondta Xavier Becerra, az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium titkára.

Többet szeretne tudni? Íme, amit kihagytál

Korai lehetőségek elszalasztották a járvány megállítására: A korai COVID-hibák megismétlése után az Egyesült Államokban most a világ legnagyobb majomhimlő járványa van.

A megbélyegzés elkerülése: A majomhimlő szex útján terjed, de nem STI. Miért nevezzük egynek, az probléma.

A majomhimlő ma „globális vészhelyzet”: az Egyesült Államoknak fokoznia kell – mondja a volt sebész főorvos.

A majomhimlő nem meleg betegség: de az LMBTQ vezetők azt mondják, hogy több segítségre van szükségük a meleg férfiaknak és mindenki másnak

A következőket kell tudni: Ahogy a majomhimlő járvány terjed, a CDC több védőoltást ígér.

Bővebben: A közegészségügyi klinikákon kifogy a majomhimlő vakcina, mivel sorok alakulnak ki, és a rendszerek összeomlanak

Közreműködik: Rebecca Morin, Elizabeth Weise

A feketék és a spanyolok aránytalanul nagy arányban fertőződnek meg a majomhimlő vírussal – de a korai adatok szerint kevesebben kapják meg az oltást.

Május óta mintegy 17 400 vírusos esetet azonosítottak országszerte. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint az esetek körülbelül egyharmadát a feketék teszik ki, szemben a teljes népesség 12%-ával. Hasonlóképpen a spanyol vagy latin származású emberek teszik ki az esetek körülbelül 32%-át, annak ellenére, hogy az augusztus 14-i adatok szerint a lakosság 19%-át teszik ki.

Egy pénteki tájékoztató során a Fehér Ház tisztviselői arról számoltak be, hogy a feketék a majomhimlő elleni oltásoknak csak 10%-át, a spanyolok 22%-át, a fehérek pedig körülbelül 47%-ot kaptak.

Néhány nappal az adatok nyilvánosságra hozatala után a Biden-adminisztráció kedden bejelentett egy méltányossági intervenciós kísérleti programot, amelynek célja annak biztosítása, hogy az oltások eljussanak a magas kockázatú egyénekhez, akik akadályokkal szembesülnek.

Az adminisztráció közölte, hogy 10 000 fiola vakcinát osztanak ki célzott, kisebb léptékű méltányossági beavatkozásokra. Azt remélik, hogy több oltóanyagot kaphatnak azok, akik nem férhetnek hozzá az online időpont-egyeztetéshez, és azok, akik szembesülnek a nyilvános oltási eseményeken való részvétellel kapcsolatos megbélyegzésekkel, amelyek miatt szükség lehet szexuális identitásuk felfedésére. A terjesztés azokra a helyszínekre is összpontosít, amelyek elérik a fekete és latin LMBTQ egyéneket.

Az ilyen erőfeszítések hasonlóak ahhoz, amit az egészségügyi egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakértők kértek. A szakértők tudatában voltak a majomhimlő elleni oltással kapcsolatos problémáknak, és azt mondták, hogy alulról építkező, kulturálisan érzékeny és egyénre szabott célzott programokra van szükség a szakadék megszüntetéséhez.

A legfrissebb majomhimlő adatokban is párhuzamot látnak a COVID-oltás különbségeiben.

„A COVID-ot egymásra helyezheti, és az adatok sajnos nagyon hasonlóak lennének” – mondta Dr. Jonathan Appelbaum, a Floridai Állami Egyetem Orvostudományi Főiskolájának professzora. "Ez csak egy mikrokozmosz az egészségügyi egyenlőtlenségnek ebben az országban."

Csoportok kértek segítséget. Ebben a hónapban az Emberi Jogi Kampány közleményt adott ki, amelyben beszámolt a faji különbségekről, és méltányos válaszadást kért.

A Kaiser Family Foundation jelentése szerint csak négy állam – Colorado, Georgia, New Jersey és Észak-Karolina – és Washington, DC számolt be majomhimlő elleni oltásról faji és etnikai hovatartozás szerint. A CDC szerint az oltási adatok 18 államból és egy városból származnak, és csak az államok fele számolt be rasszról és etnikai hovatartozásról az esetekre.

Bárki elkaphatja a betegséget. A jelenlegi járvány elsősorban a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében történt. Bár az adatok korlátozottak és változhatnak, a szakértők szerint aggodalmakat vetnek fel a vakcinákhoz való hozzáférés egyenlőtlenségei, a megbélyegzés és a marginalizált csoportok előtt álló akadályok miatt.

Dr. Maya Green, a chicagói Howard Brown Health orvosa és főorvosa elmondta, hogy a hozzá hasonló fekete közösségek már most is küzdenek az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeivel.

„Nem lehetünk meglepve. Tudjuk, hogy történelmileg ez történik” – mondta a COVID-19-re és más betegségekre mutatva. „Rendszerünknek óriási nehézségei voltak a méltányossági tárgyalásokról a cselekvésre való átállással.”

A fekete LMBTQ emberek és más színes bőrű LMBTQ emberek a megbélyegzés további rétegeivel küzdenek. Lehet, hogy néhányan nem voltak nyíltak életmódjukkal kapcsolatban, és miután elkapták a vírust, "otthon maradnak, és szégyenkezve megvárják, amíg elmúlik" – mondta.

Appelbaum a bostoni székhelyű Fenway Institute által működtetett Fenway Community Health Center korábbi orvosi igazgatója, amely az LMBTQ-személyek és a HIV-fertőzöttek egészségére és jólétére szakosodott. Azt mondta, hogy a színes bőrű melegek sajátos akadályokkal küzdenek.

"Férfiakkal szexelni, a fekete népességhez, sőt a spanyol népességhez tartozó férfinak lenni sok szempontból sokkal megbélyegzőbb, mint a fehér populációban" – mondta Appelbaum.

Az intézet kiadott egy útmutatót a közösségeknek, és azt mondta, hogy a majomhimlő-járványra adott közegészségügyi válaszok „nem engedhetik meg, hogy súlyosbítsák a homofóbiát és a rasszizmust, valamint a meleg és biszexuális férfiak és afrikai bevándorlók bűnbakképzését”.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i William Institute közpolitikai jelentése szerint a fekete LMBT-felnőttek egészségügyi különbségektől és visszaélésektől szenvednek. Körülbelül 79%-uk arról számolt be, hogy szóbeli sértésekkel és bántalmazásokkal kellett szembenéznie, 60%-uk pedig erőszakkal fenyegetőzött.

A Center for American Progress felmérése szintén arról számolt be, hogy a spanyol LGTBQ emberek 36%-a számolt be diszkriminációról, és 20%-a mondta azt, hogy elkerülte a szükséges szolgáltatásokat, hogy elkerülje az ilyen tapasztalatokat. Egyharmaduk negatív vagy diszkriminatív bánásmódról számolt be az orvosi környezetben, szemben a fehér LMBTQ társaik 17%-ával.

Dr. Paulina Rebolledo, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának orvosa és fertőző betegségekkel foglalkozó professzora elmondta, hogy a legveszélyeztetettebbek segítségének és tájékoztatásának előtérbe helyezése alapvető fontosságú, de a nagyközönségnek szóló gondos közegészségügyi üzenetek is fontosak a járvány desztigmatizálása érdekében. Azt mondta, a kommunikációban hangsúlyozni kell, hogy a betegség bárkire átterjedhet, szexuális irányultságtól függetlenül. A fertőzött személy sebeivel, varasodásaival és testnedveivel való szoros, hosszan tartó érintkezés útján terjed.

„Ami egy személyt vagy egy csoportot érint, az valóban hatással van mindannyiunkra” – mondta. "Nagyon óvatosnak és nagyon szándékosnak kell lennünk annak egyértelművé tételében, hogy a vírusok nem tesznek megkülönböztetést."

Ez egy kritikus időszak a köztisztviselők számára, hogy megállítsák a terjedést, célzott erőfeszítéseket tegyenek és kijavítsák a megbélyegzést, hogy az emberek segítséget kapjanak anélkül, hogy félnének attól, hogy sztereotipizálják őket – tette hozzá Rebolledo.

„Ebben a nagyon fontos (pillanatban) vagyunk, amikor kihasználhatjuk ezt a lehetőséget, hogy elérjük a marginalizált populációkat” – mondta. "Ez minden bizonnyal nagyon időszerű és nagyon fontos ablak, amelyet nem akarunk, hogy bezáruljon, mielőtt valóban lehetőségünk lenne cselekedni."

Közreműködik: Adrianna Rodriguez és Cady Stanton

Érd el Nada Hassaneint a nhassanein@usatoday.com címen vagy a Twitteren @nhassanein_ .

Aggódok a betegek miatt, miután kiengedtem őket a sürgősségi osztályról. Furcsának tűnhet, hogy egy sürgősségi orvos aggódik emiatt; nem jó, hogy elvégeztem a munkámat, és kizártam a betegeim élet- vagy végtagveszélyes betegségét vagy sérülését?

Mi történt: Rekordszámú beteget láthattunk ezen a nyáron. Az alapellátásban dolgozó orvosok és más szakorvosok továbbra is próbálják kezelni a járvány okozta rendelési és eljárási lemaradást. Mivel nem tudták időben látni a betegeket, a sürgősségi osztályra irányították.

A sürgősségi vizit utáni nyomon követés kritikus, de gyakran figyelmen kívül hagyott része a beteg sürgősségi vizitjének. Az orvosok kénytelenek siettetni ezt a folyamatot, mert egy másik betegnek szüksége van az ágyra, a betegek pedig alig várják, hogy hazamenjenek a látogatásuk után, amely valószínűleg több órás várószobával is járt.

Tartsa szem előtt ezeket a kulcsfontosságú pontokat a sürgősségi osztályból való elbocsátása során és után – mert előfordulhat, hogy vissza kell térnie.

Ha lemaradt: A sürgősségire menéshez szükséges és mit ne tegye

Jó tippek: Hogyan tegyük „nyárbiztos” gyermekünket, és tartsuk biztonságban ebben a szezonban

Szerezzen nyomtatott példányt az összes eredményről

Feltétlenül kérje orvosától az összes laboratóriumi eredmény és diagnosztikai képalkotás, például röntgen, CT és MRI nyomtatott másolatát. Kérje a képek CD-re való elhelyezését is.

Ne feledje, hogy a legtöbb kórház és egészségügyi rendszer már biztosít egy alkalmazást vagy webhelyet, ahol bejelentkezhet, és megtekintheti látogatása eredményeit. De ne feltételezze, hogy az orvosi rendelő automatikusan hozzáfér az eredményekhez.

Contents